Zawory membranowe

Parametry:

  • Średnica: DN15÷DN50/ ½″÷2″
  • Materiał konstrukcyjny: AISI 316L
  • Membrana: EPDM lub PTFE
  • Certyfikaty: 3-A, FDA

Zawory membranowe higieniczne produkuje się w ścisłej zgodności z wymaganiami standardu 3-A (3-A Sanitary Standards). Wykonuje się je z odkuwek stali nierdzewnej w gatunku AISI 316L oraz poddaje się obróbce termicznej i polerowaniu. Zarówno zawory membranowe sterowane ręcznie jak i pneumatycznie, nadają się do sterylizacji w wysokiej temperaturze.

Standardowo membrany zaworów membranowych higienicznych produkuje się z EPDM dostosowanego do kontaktu z żywnością. Opcjonalnie dostępne są membrany z PTFE. Zarówno membrany z EPDM jak i elastyczne podpory dla membran z PTFE odznaczają się wysoką wytrzymałość mechaniczną.

Konstrukcja higienicznych zaworów membranowych Tassalini

Konstrukcja zaworu membranowego zapewnia całkowitą izolację od zanieczyszczeń zewnętrznych oraz łatwe czyszczenie podczas procesu CIP. Konserwacja jest ograniczona do górnej części zaworu, gdzie jest łatwy dostęp, co w efekcie nie wymaga demontażu zaworu membranowego z instalacji.

  • Standardowe wykończenie powierzchni: Ra 0.76-0.89 µm (opcjonalnie: Ra 0.38-0.51 µm, Ra 0.2 µm)
  • Maksymalne ciśnienie robocze: do 7 bar
  • Przyłącza standardowe: do przyspawania, clamp
  • Przyłącza opcjonalne: gwintowane wg DIN 11851, SMS, RJT, ISS; kołnierzowe wg UNI, DIN, ANSI
  • Napęd: pokrętło ręczne, siłownik pneumatyczny normalnie otwarty (PA/NO) lub normalnie zamknięty (PA/NC), opcjonalnie głowica sterująca do siłownia (CU)
  • Opcjonalne wersje produkcyjne: membranowy zawór denny, membranowy zawór probierczy, mikrozawór
  • Maksymalna temperatura pracy: -40°C÷+150°C (membrana EPDM), -10°C ÷+150°C (membrana PTFE)

Zawory membranowe - zastosowanie

Nierdzewne zawory membranowe są szczególnie przydatne do pracy z płynami korozyjnymi, zawiesinami włóknistymi, zawiesinami zawierającymi cząstki stałe, cieczami lepkimi oraz z wieloma innymi mediami, które mogłyby unieruchomić lub zatkać zawory innego rodzaju. Mikrozawory membranowe umożliwiają precyzyjne ustawienie niewielkich przepływów.

Zawory membranowe higieniczne stosuje się w przemyśle spożywczym, przemyśle produkcji napojów, browarnictwie, winiarstwie, gorzelnictwie, przemyśle biotechnologicznym, kosmetycznym i farmaceutycznym oraz wszędzie tam, gdzie istotne jest zachowanie wysokich parametrów higienicznych instalacji procesowych.

Certyfikat 3-A gwarantuje, że zawory membranowe przeznaczone są do kontaktu z żywnością, a także posiadają gładkie, dostępne i łatwe do usunięcia zanieczyszczeń powierzchnie, które są nietoksyczne, niechłonne, odporne na korozję oraz całkowicie wolne od ołowiu.