Zawory kulowe

Parametry:

  • Średnice: DN25÷DN100/1″÷4″
  • Standardowe wykończenie powierzchni: Ra 0.76-0.89 µm (inne opcjonalnie)
  • Maksymalne ciśnienie robocze: 10 bar
  • Przyłącza zgodne ze standardami: DIN, SMS, RJT BS, ISS IDF, BSP GAS, ENO, CLAMP

*szczegółowe parametry mogą się różnić od podanych w zależności od typu i wersji zaworu kulowego

Zawory kulowe higieniczne charakteryzują się solidną a także wytrzymałą konstrukcją, co w efekcie zapewnia ich dużą żywotność. Części mokre, mające bezpośredni kontakt z medium, wytwarza się ze stali nierdzewnej w gatunku AISI 316L. Dzięki specjalnej budowie, zawory kulowe higieniczne są łatwe do sterylizacji oraz demontażu. Co więcej, ich modułowa budowa ułatwia serwis oraz wymianę podzespołów.

Zwory kulowe - wersje wykonania

Modele 50 i 51 wyposaża się w dwa porty podłączeniowe – boczny i dolny. Umożliwiają one przepłukiwanie wewnętrznej oraz zewnętrznej powierzchni kuli zaworu. Co istotne, konstrukcja uszczelnienia modelu 51 została pomyślana w taki sposób, aby gwarantowała pełny dostęp płynów czyszczących (niepełne uszczelnienie kuli). W efekcie proces mycia CIP (Cleaning-in-Place/czyszczenie na miejscu) jest szybszy, co przekłada się na pozytywne efekty ekonomiczne oraz ekologiczne.

W modelach 71 i 81 kula znajduje się pomiędzy kołnierzami, co sprawia, że ich konstrukcja jest lżejsza, a także bardziej kompaktowa. Modele 90 oraz 91 nadają się do demontażu bezpośrednio na rurociągu przesyłowym.

Model 90 wyposaża się w uszczelkę sanitarną oraz produkuje się zgodnie z wymaganiami  standardu higienicznego 3-A (3-A Sanitary Standards). Wybór sprzętu z symbolem 3-A daje producentowi żywności świadomość, że wszystkie potrzeby sanitarne są wystarczająco zaspokojone. Gwarantuje, że sprzęt został zaprojektowany do szybkiej kontroli i detekcji ewentualnych zanieczyszczeń. Tym samym proces kontroli czystości staje się wyraźny i zapewnia utrzymanie najwyższych standardów higienicznych.